Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Felül feketéskék, kékeszöld vagy ibolya színű. Lábai feketék, ércfényűek, lábszárai és lábfejízei vörösbarnák, az elülső lábszárak közepe felül többnyire barna. Csápja fekete, az 1. íz alul, a 2., 3. és 4. íz részben vörös. Szárnyfedői durván pontozottak, belső pontsorai a közepük előtt kuszáltak, a közepük mögött többé-kevésbé szabályos sorokba rendeződtek. Közterecskéi gyengén domborúak és elmosódottan recézettek, gyengén fénylők. A vállbütyök erősen kiáll. 2—2,5 mm.

Előfordul Észak- és Közép-Európán, Délkelet-Európán, a Kaukázuson és Turkesztánon át Szibériáig. Magyarországon a síkság és a dombvidék mocsaras, lápos területein, vizenyős réteken, égerlápok ligeteiben fordul elő, de ritka (Isaszeg, Ócsa, Kalocsa, Balatonederics)
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Chaetocnema sahlbergii

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás