Óvjuk az óriás-tőrösdarazsakat! Védett, hasznos és békés állatok.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Az előtor hátának duzzadt oldalpásztája egész hosszában belül mély barázdával határolt, a tövén ez a barázda gödörszerűen mély. Felülete egyenletesen és finoman pontozott, az oldalbarázdában nincsenek mély beszúrt pontok. A szárnyfedők pontsorai durvák, a pontok távol állnak egymástól, köztereik éppen olyan finoman pontozottak, mint az előtor háta, közte elmosódottan recézett, ezért többnyire zsírfényű (). Teste erősen domború és zömök, rézbarna vagy fekete, bronzfénnyel. 7—10 mm.

Előfordul Szibériában, a Szovjetunió európai felének déli részén és a Kárpát-medencében. Magyarországon nagyon ritka, csak szórványosan található a pusztafüves lejtőkön (Budai-hegyek, Vácduka, Esztergom). Legészakibb lelőhelye Dél-Szlovákiában van (Párkány). Tápnövénye ismeretlen (= Šusterai Bechyné)
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Chrysolina susterai

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás