Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Nemcsak a szárnyfedők mellfedője sárga, hanem legalább egy keskenyebb vagy szélesebb folt is a szegélyen, amely a tövétől majdnem a közepéig terjed és legalább egy közterecske szélességű. A szárnyfedőkön még a csúcson is van 1-1 sárga folt, amely a csúcsszegélyt nem éri el. A szárnyfedők oldalpereme nem duzzadt, hanem éles. Fejpajzsa a felsőajakkal együtt és a pofák is sárga színűek, a homlokon csak egy kis folt a fejpajzs szegélyén sárga, a szemek között teljesen fekete. Az előtor széles pereme elöl és hátul sárga, az elülső szöglet és az elülső szegély oldalt sárga. Elülső és középső lába nagyobbrészt sárga. A szárnyfedők pontozása szórt és meglehetősen finom. 4-5 mm.

Előfordul Észak- és Közép-Európában, továbbá a Kaukázusban. Faunaterületünkön a Kárpátokban sokfelé megtalálható, de ritka. Magyarországon csak a Kőszegi-hegységből és Budapest környékéről ismerjük. Tápnövényei Picea és Abies.

Változatai:

1. A szárnyfedők sárgás csúcsfoltja alig jelzett, a vállfolt is igen keskeny, nincs egy köztérnyi szélességű sem. - Ritka (Tátra)
[ab. similis Suffr.]

2. A szárnyfedők sárga csúcsfoltja teljesen hiányzik, a vállfolt ellenben jól fejlett. - Gyakoribb, mint a törzsalak
ab. rhaeticus Stierl.

3. A szárnyfedőkön csak a mellfedők és az oldalperem sárga, a sárga szín nem terjed át a szárnyfedők köztereire. - A törzsalak közt ritka
ab. liddensis Pic

4. Szárnyfedői teljesen fekete színűek, a mellfedők is feketék. - Előfordul a Keleti-Kárpátokban és a Bihar-hegységben
[ab. aethiops Weise]
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Cryptocephalus quadripustulatus

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás