Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A mellközép hátulsó oldallemeze, a fejpajzs és a pofák a szemek előtt a csáp tőíze alatt fekete színűek. Az előtor háta és szárnyfedői sárgásvörös színűek, az előtor hátán a középvonalban 4 fekete petty helyezkedik el, éspedig 2 a korong közepén és 2 az oldalszegély mellett. A szárnyfedőkön a keskeny tőszegély és a varrat, továbbá 1 hosszúkás vállfolt, 1 kerek pajzsocska melletti folt és 1 kisebb folt a hátulsó negyedben középen fekete (). Az előtor háta finoman pontozott. A 3 utolsó haslemezének a tövében tompa harántos dudorodás van (). 5,5-6,5 mm.

Előfordul Boszniában, Hercegovinában és Horvátországban, elsősorban azonban a horvát tengerparton. Irodalmi adat szerint Magyarországon is előfordul, azonban közelebbi lelőhelye ismeretlen, és ez az adat még megerősítésre szorul.

Változatai:

1. A pajzsocska melletti fekete folt hiányzik (). - A törzsalak közt gyakori
[ab. fiumensis Pic]

2. Olyan, mint az előző, de a hátulsó folt magasságában a varrat mellett egy kis fekete petty is van (). - Ritka (Horvátország)
[ab. croaticus Csiki]

3. Olyan, mint a törzsalak, de az előző változathoz hasonlóan a szárnyfedők varrata mellett hátul egy kis fekete petty van (). - Ritka (Horvátország)
[ab. suboctopunctatus Kasz.]
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Cryptocephalus reitteri

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás