Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Homloka a szemek között az előtor hátának elülső szegélye előtt keskeny harántsávban igen durván pontozott, a fejtető ezzel szemben recézett és alig, vagy egyáltalán nem pontozott. A szárnyfedők széles fekete varratszegélye a tövén legtöbbször majd a felével keskenyebb, mint középen, a sárga sáv a szárnyfedők tövén nem keskenyebb, mint a vállbütyök mögött (). Az elülső és középső combok vége, a lábszárak töve, valamint az első 3 csápíz és a 4. töve sárgásvörös. A ♂ 4. és 5. csápíze kissé duzzadt. A szárnyfedői durván és középen sorokba rendezetten pontozottak. A hímvessző egyenes vonalban a töve felé elszűkül, a vége hirtelen kerekítve elszűkül, felülről nézve látszólag kerek, közepe lehajló éles háromszögű hegyben folytatódik, alul sima. 1,8—2,5 mm.

Előfordul csaknem az egész palearktikus régióban. Mindenütt, így Magyarországon is igen elterjedt és a sárga sávos fajok között a legveszedelmesebb kártevő. A kertekben főleg káposztán károsít — Csíkos káposztabolha
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar nevek:

csíkos káposzta-földibolha

Forrás:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

közép káposztabolha

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Phyllotreta undulata

Források:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás