Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 9)

Találatok

1. oldal (1 - 5 / 5)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2021-04-02 Illés-Hajdu Emese Illés-Hajdu Emese 1 1 arrow_drop_down
2020-07-16 Mészáros Ádám
gammarusfossarum
Mészáros Ádám 1 3 arrow_drop_down
2019-04-06 Gönczi János Gönczi János 1 3 arrow_drop_down
2014-03-30 Nagy Sándor m&m
NagyS
Nagy Sándor 1 1 arrow_drop_down
2014-03-30 Nagy Sándor m&m
NagyS
Nagy Sándor 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Hydaticus aruspex CLARK, 1864 – Csíkos mocsáricsíkbogár

A test hossza 13,0–15,0 mm, alakja hosszúkás ovális, körvonala folytonos, oldalai majdnem párhuzamosak. A fej fekete, két hátulsó foltja és a fej elülső része sárgásbarna. A szemek belső kerete keskenyen fekete. A csáp sárgásbarna, csúcsízének elülső fele barna. A 2. és 3. csápíz hossza egyenlő. A tapogatók sárgásbarnák, csúcsaik barnák. A hátoldal recézete finom és apró, pontozása kettős. Az előhát sárgásbarna, alapjának fekete rajzolata az alapi félre korlátozódik, szélessége kb. azonos a szárnyfedő fekete területének szélességével. A szárnyfedő feketé, az alap mögött lévő keskeny szalag és oldalai sárgásbarnák; a nőstényeken a korongon sárga csíkok vannak, a hímeken a csíkok többé-kevésbé redukáltak vagy hiányoznak. A szárnyfedő nagy pontjai gyérek és finoman beszúrtak. A hasoldal nagyrészt fekete, az előmell (az előtori melltőlemez csúcsát kivéve), a mellfedőperem, a mellfedő és a potroh 3–5. haslemezének oldalsó foltjai sárgásbarnák. Az utómell oldalszárnyai viszonylag keskenyek. A lábak nagyrészt vörösesbarnák, a középső lábszár és a hátsó láb sötét vöröses-fekete. A hátsó láb elülső karmának hossza a hátulsó karom hosszának fele vagy egy kicsit hosszabb. A hímek mellső karmai viszonylag hosszúk, az alapon haljottak, alsó élük enyhén hullámos. A pénisz széles. A nőstények előháta és rendesen a szárnyfedő oldalsó része erősen és szabálytalanul ráncolt. A szárnyfedő oldalai a csúcs közelében enyhén hullámosak.

A H. continentalis-tól nehéz elválasztani. Az elkülönítésben támpontot adhat az előhát rajzolata és a hímek esetében a szárnyfedők redukált csíkjai is.

Főképp boreális, holarktikus faj. Angliától egészen Japánig előfordul. Magyarországon éri el elterjedésének déli határát. Hazánkban mindössze néhány előfordulása ismert (Budapest, Dabas, Kalocsa, Ócsa, Tabdi) (ÁDÁM 1986). Leginkább a hűvös mocsarakat és lápokat kedveli, gyakran található a moha között rejtőzve, hazai példányai égerlápokból származnak. Az imágók jól repülnek, szezonálisan migrálnak, a szárazföldön telelnek.
Forrás: CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Források

Magyar név:

csíkos mocsáricsíkbogár

Forrás:

- CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Tudományos név:

Hydaticus aruspex

Források:

- Anders N. Nilsson (Internet version 2017-01-01): Catalogue of Palearctic Dytiscidae (Coleoptera)

- CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Társalgás