Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A szárnyfedők belső közterecskéinek és tövének a ráncozása finom és elmosódott, a széle azonban és a szárnyfedők vége sűrűn és élesebben ráncolt. Emiatt a szárnyfedők korongja fényesebb, mint a szegélye. A homlok dudorai a szemek között nagyon laposak, a homlok hosszanti barázdája sekély, helyenként alig jelzett. Az előtor háta majdnem négyszögű, elülső szegélye egyenesen lemetszett, elülső szögletei gyengén kiugrók, majdnem derékszögűek. Az előtor pontozása durva és sűrű, egyenetlen, a pontok köze fényes, elöl és oldalt ráncos. A szárnyfedők pontsorai, különösen a belsők a közepük mögött sokkal finomabbak lesznek. Felülete sötétebb bronzszínű, fénylő. 7—9 mm.

Előfordul Közép-Európában különböző Carex-fajokon. Faunaterületünkön elterjedt, de ritka (IV—VI.)

Megjegyzés: a leírás eredetileg a D. antiqua Kunze, 1818 fajra vonatkozik, azóta azonban kiderült, hogy a nálunk élő populáció a D. brevitarsis Thomson, 1884 fajhoz tartozik. A D. antiqua észak-európai elterjedésű, nálunk nem fordul elő.
Forrás: Jan Bezděk, Roman Mlejnek (2016): Chrysomeloidea: Megalopodidae, Orsodacnidae, Chrysomelidae: Donaciinae, Criocerinae, Folia Heyrovskyana Series B., Icones Insectorum Europae Centralis: No. 27. 2016. 63 pp
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Donacia brevitarsis

Forrás:

- Jan Bezděk, Roman Mlejnek. 2016. Chrysomeloidea: Megalopodidae, Orsodacnidae, Chrysomelidae: Donaciinae, Criocerinae. Folia Heyrovskyana. Series B. Icones Insectorum Europae Centralis: No. 27. 2016. 63 pp.

Társalgás