Egy rövid felhasználói kérdőív kitöltésére szeretnélek felkérni. Köszönöm, ha időt szánsz rá! Nagyban segíted ezzel az oldal fejlődését, jobbá tételét.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A szárnyfedők közterei simák és nagyon fényesek, legfeljebb a pontsorok pontjaiból indul ki harántránc, de nem finoman recézett. Az előtor háta harántirányban ráncolt, pontozásnak nyoma sem látható, fényes; elülső szögletei kiugrók. A szárnyfedők vége egyenesen lemetszett, külső szögletei kerekítettek. A hátulsó combon alul 2, egymáshoz közel fekvő kis fogacska van. Színe sötét rezeszöld, oldalt zöld vagy aranyoszöld, a háta réz- vagy ibolyaszínű, ritkán csak zöld. Lábai fémfényűek. 7—9 mm.

Előfordul Közép- és Kelet-Európában, továbbá Kelet-Szibériában. Tápnövénye a Sparganium simplex és a Butomus umbellatus. Faunaterületünkön eddig csak az Északnyugati-Kárpátokból (Beckó) került elő (VII.)
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Donacia sparganii

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás