Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A csáp 3. íze kétszer olyan hosszú, mint a 2., csápja hosszú és vékony (). Szárnyfedői keskenyek, pontsorai a csúcsig érnek, felületük nagyon finoman ráncolt, fénytelennek tűnik. Előtora keskeny, középen befűzött, a befűződés előtt és mögött tompa dudor van; elülső szögletei tompán kiugrók, felülete finoman recézett. Az utolsó csápízek töve, továbbá a combok töve és a lábszárak alul, valamint a lábfejízek töve sárgásvörös színű. Felülete zöld, olykor rezes vagy kékes, a csápok és a lábak sötét részei feketék, legfeljebb a combok fémfényűek. Olykor valamennyi csápíz töve és a lábai is csaknem teljesen vörösessárga színűek. 7—10 mm.

Észak- és Közép-Európában, továbbá Szibériában fordul elő. Tápnövénye a Butomus umbellatus, amelynek levelein él. Faunaterületünkön az állóvizek mentén fordul elő, elterjedt, de ritkább faj (V—VII.)
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Donacia tomentosa

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás