Segítsd te is az izeltlabuak.hu működését! Bővebben

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Valamennyi combja fekete, többnyire lábfejízei is sötétek, lábszárai vörösek. A felső ajak és a tapogatók feketék. Szárnyfedői kék színűek. Az előtor háta szív alakú, erősen domború, oldalai a hátulsó szögletek előtt mélyen öblösek, harántbarázdája mély és egyenes. A szárnyfedők pontsorai nagyon durvák, közterei keskenyek és domborúak. Vállbütyke nagy és kiálló, hártyás szárnyai jól fejlettek. 3,5—4,3 mm.

Előfordul Észak- és Közép-Európa, valamint Szibéria hegyvidékein, a Kárpátok egész vonulatában. Magyarországon nagyon ritka (Budai-hegyek, Siófok, Sopron, Kőszeg). Tápnövénye a Galeopsis tetrahit

Változatai:

1. Szárnyfedői fekete színűek. — Előfordul a törzsalak között, de ritka (Szkalka, Kozmescsek az Északi- és Északkeleti-Kárpátokban)
[ab. Kossmanni Gerh.]

2. A csáp utolsó ízei, valamint a lábfejízek és részben a lábszárak is többé-kevésbé fekete színűek. — A törzsalakkal együtt fordul elő (Besztercebánya, Zerge-havas)
[ab. infuscipes Foudr.]
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

feketecombú kenderkefű-földibolha

Forrás:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

Tudományos név:

Neocrepidodera femorata

Források:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás