Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Az előhát hátulsó része (a közepén mérve) alig (1,05 - 1,1-szer) szélesebb, mint az elülső rész. Az elülső rész hosszabb, mint a hátulsó. A 3. csápíz jóval rövidebb, mint a 2., a 2. íz körülbelül 0,4-szer olyan hosszú, mint az 1. A 2. és a 3. csápíz együttesen rövidebb, mint az 1. Fejének elülső része 1,6-szor hosszabb,mint ahátulsó rész. Feje a hátulsó rész világos középsávja kivételével, az előhát elülső részének néhány apró, világos foltja kivételével, szipókája és pajzsa egy hosszanti sáv kivételével sötétbarna. Előhátának hátulsó része, coriuma, hát és hasoldalának túlnyomó része és csápjai világosbarnák. Hát- és hasoldalát, valamint lábait sötétbarna foltok díszítik. Rendszerint rövid szárnyú; teljes szárnyú alakja nagyon ritka. 11 - 12 mm.


Romániában, a Szovjetunió európai felének déli részében, Kisázsiában és hazánkban fordul elő. Nálunk főleg a Duna-Tisza közéről ismert, melegkedvelő faj. Magyarországon nem ritka. Március végétől július végéig gyűjtötték.


contrarius REUT.
Benedek Pál: Fauna Hungariae 94. füzet Poloskák VII. - Heteroptera VII.

Források

Magyar név:

homoki rablópoloska

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Coranus contrarius

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás