Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Szárnyfedői finomabban és sűrűn pontozottak, kevésbé fénylők, feketék, olykor sárgák, fémfény nélkül; szőrözetük szürke vagy sötétbarna. A törzsfaj teljesen fekete, felületét szürkéssárga hosszú szőrözet takarja, a potroh vége és a lábszárak töve, különösen az elülső lábszár vörösessárga, többnyire a középső és a hátulsó láb teljesen fekete, vagy potroha teljesen fekete. 8-11 mm.


Előfordul Közép-Európa keleti felében és Kelet-Európában, keleten Ukrajnáig. Magyarországon a síkság és a dombvidék lakója, helyenként gyakori. Lárvája vagy tölgyben, vagy feketefenyőben fejlődik, de életmódját még nem ismerjük. A bogár április végétől júniusig repül, különböző virágokon, főleg cserjéken található.


holosericea FABR.

Változatai:

1. A szárnyfedők szőrözete szürkéssárga, teste fekete, valamennyi combja sárga, a lábszárak vége és a lábfejei sötétedők. Nálunk ritka (Esztergom)
ab. pilosa PIC

2. A szárnyfedők szőrözete szürkéssárga, teste fekete, szárnyfedői viszont sárgásbarnák. Lábai feketék, de a lábszárak töve vagy az egész lábszár világos. A törzsfaj között ritka (Budapest)
ab. semitestacea PIC

3. A szárnyfedők szőrözete sötétbarna, teste fekete, potroha és szárnyfedői, valamint lábai is feketék. Az elülső lábszára kiterjedten, a többi csak a tövén világos vagy teljesen fekete. - Nem ritka (= Birnbacheri PIC)
m. velutina HEYD.

4. A szárnyfedők szőrözete sötétbarna, teste fekete, szárnyfedői is feketék, de a lábai sárgásvörösek. Olykor a combok vége vagy a lábszárak vége, továbbá a lábfejek sötétebbek. - A törzsfaj között nem ritka
m. velutina HEYD. ab. pannonica HEYR.

5. A szárnyfedők szőrözete sötétbarna, feje, előtora, melle fekete, szárnyfedői sárgásbarnák. Lábai egyszínű vörösbarnák, olykor a középső és hátulsó lábszár elsötétedő, vagy még a combok vége is sötét; potrohvége kiterjedten világos. - Ritka (Budapest, Csákvár)
m. velutina HEYD. ab. rubripes PIC

6. A szárnyfedők szőrözete sötétbarna, feje, előtora és melle fekete, hasa a potrohvég kivételével fekete vagy barna. A szárnyfedői vörösbarnák, lábai feketék, de a lábszárak vagy egészen, vagy csak a tövükön világosabbak. - Ritka (Budapest)
m. velutina HEYD. ab. Kaszabi HEYR.
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1971): Fauna Hungariae 106. füzet Cincérek - Cerambycidae

Források

Magyar nevek:

imolacincér

Források:

- Hegyessy Gábor: Borsod-Abaúj-Zemplén megye cincérfaunája. Coleoptera: Cerambycidae

- Merkl Ottó, Szél Győző (2012): A Sas-hegy bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 8. p. 373-458

selymes cserjecincér

Forrás:

- Dr. Medvegy Mihály (1987): A Bakony természettudományi kutatásának eredményei 19.

Tudományos név:

Cortodera holosericea

Források:

- Hegyessy Gábor: Borsod-Abaúj-Zemplén megye cincérfaunája. Coleoptera: Cerambycidae

- cerambycidae.eu

- Dr. Medvegy Mihály (1987): A Bakony természettudományi kutatásának eredményei 19.

- Merkl Ottó, Szél Győző (2012): A Sas-hegy bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 8. p. 373-458

- M.L. Danilevsky: Catalogue of Palaearctic Cerambycoidea 2019.04.09

Társalgás