Leírás

Az 1. csápíz olyan hosszú, mint a fej, rövidebb az előhát hosszanti középvonalánál. A szemek nem feltűnően kiállók, a köztük levő távolság szélességük kétszerese. A fej alsó tüskéi közül csak a középső egyszerű, az 1. rendszerint 3-, a 3. pedig 2-ágú. A csáptövek között tekintélyes előre irányuló nyúlvány van, amely túlnyúlik a fej elülső szélén. Teste sötétbarna (17. ábra), előhátának hát- és hasoldala nagyrészt sárgásbarna. Feje, csápja, szipókája, előhátának elülső része, csípői, a mell-lemezek felületének nagy része és a connexivum-szelvények - sárgásfehér disztális foltjuk kivételével - feketék. Lábai fekete foltokkal és gyűrűkkel mintázottak. A potroh hasoldalán két, apró foltokból álló rajzolatsor húzódik. 13 - 16 mm.


Európától Közép-Ázsiáig szinte mindenütt előfordul és Szibéria egyes területein is él. Hazánkban nem gyakori, a Budai-hegyekben, Pest környékén, Pécelen, Tihanyban, Zamárdin, Simontornyán és Keszthelyen gyűjtötték. Rendszerint nedves kaszálókon vagy réteken található. Imágó alakban telel, a legtöbb példányát tavasszal gyűjtötték, de nyáron, sőt télen is megtalálható. Kövek alatt is előfordul, lámpafényre is repül.


bidentata GZ.
Benedek Pál: Fauna Hungariae 94. füzet Poloskák VII. - Heteroptera VII.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó