Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 4)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2014-03-08 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 1 4 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Lábszárai keskenyek, és csak a középső lábszár végén van sarkantyú. Szárnyatlan, vállbütyke emiatt lapított és egész teste is laposabb (3. alnem: Haptoscelis Weise). — Teste finoman és szórtan pontozott, a pontok nem folynak össze ráncokba. A szárnyfedőkön nyoma sincs bordáknak, végük egyenkint szélesen lekerekített. A fejtető nagyon szórtan és finoman pontozott, homlokdudorai laposak. Teste fekete, csak az előtor háta és a szárnyfedői téglavörösek. 3,5—6 mm.

Előfordul Közép- és Dél-Európában, a Szovjetunió európai felének déli részében és Nyugat-Szibériában. Magyarországon a síkságon és a dombvidéken elterjedt és nem ritka. Tápnövénye különféle Rumex- és Polygonum-félék (= aptera Bon., haematidea Germ.)
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

lapos olajosbogár

Források:

- Merkl Ottó (2010): A Naszály bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 5. p. 533–639.

- Merkl Ottó, Szél Győző (2012): A Sas-hegy bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 8. p. 373-458

Tudományos név:

Galeruca melanocephala

Források:

- Merkl Ottó (2010): A Naszály bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 5. p. 533–639.

- Merkl Ottó, Szél Győző (2012): A Sas-hegy bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 8. p. 373-458

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás