Óvjuk az óriás-tőrösdarazsakat! Védett, hasznos és békés állatok.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 4)

Találatok

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2019-05-04 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 1 2 arrow_drop_down
2019-04-20 Melinda
melinda
Melinda 1 2 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

A szárnyfedők pontozása sokkal finomabb és szórtabb. Az előtor háta fényes, nagyon szórtan pontozott. Feje a csápok töve előtt vörösbarna, fénylő, homlokdudorai a csápok mögött nagyok és fényesek, a fejtető durván és szórtan pontozott, nem ráncos és fénylő. Teste alul, lábai és a csápok vége fekete, a combok vége és lábszárai részben világos színűek. Az előtor háta és a szárnyfedők sárgák vagy sárgásbarna színűek, olykor az előtor hátának közepe sötétebb. 5—6 mm.

Észak- és Közép-Európában fordul elő. Tápnövénye kizárólag a Calluna vulgaris. A nyugat-magyarországi csarabosokban (Uzsa-puszta, Vend-vidék) nem ritka. Irodalmi adatok szerint Erdélyben is előfordul, de ezek az adatok újabb megerősítésre szorulnak
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Lochmaea suturalis

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás