Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Szalmasárga. Mellvége, csápjának vége, valamint a hátulsó combok vége a középtől felül igen határozottan fekete vagy barna; az elülső és középső lábfejek két utolsó íze szurokbarna. Szárnyas, válla széles, vállbütykei kiállók. Felülete nagyon finoman és elmosódottan pontozott, közterei fényesek. A ♂ első lábfejíze alig észrevehetően kiszélesedett, utolsó haslemeze középen hosszan és mélyen benyomott. A hímvessző az elülső harmadban erősen befűződött, a vége kanálszerűen kiszélesedett és kis kerekített hegyben végződik (). 2—2,5 mm.

Előfordul csaknem egész Európában, Észak-Afrikában és Kisázsiában. Magyarországon az irodalmi adatok szerint sokfelé előfordul, de az adatok legnagyobb része téves. Nálunk nagyon ritka és biztos adat csak Budapestről (Kamaraerdő) van. Tápnövénye a Senecio vulgaris
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Longitarsus ochroleucus

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás