Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Teste felül bronz vagy sárgaréz fényű szurokbarna vagy vörösesbarna, a szárnyfedők csúcsa áttetsző. Zömökebb, szárnyfedői rövidebbek. Fejének és előtorának pontozása durvább, a szárnyfedők sorpontjai sűrűn következnek egymás után, a pontok között nincs helye egy hasonló erősségű pontnak; közterei gyengén domborúak, hátul sem teljesen laposak. Az előtor hátának rovátkái szélesek és mélyek. A csáp 2—5. íze vörösessárga, lábai sötét vörösbarnák. 1,8—2,5 mm.

Előfordul Észak-, Nyugat- és Közép-Európában, délen az Alpokig, keletre a Kárpátokig és Lengyelországig és nyugaton a mediterráneum nyugati felében. A Kárpát-medencében elterjedt, főleg a hegyvidéken sokfelé előfordul. Magyarországon ritka, eddig csak néhány helyen gyűjtötték (Budapest, Velencei-hegyek: Sukoró, Lajta-hegység, Siófok, Bükk hegység: Nagyvisnyó). Tápnövénye a Rumex acetosella (= Crotchi All.)
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Mantura chrysanthemi

Források:

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás