Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Teste felül tompa zöldes- vagy kékesfekete, a szárnyfedők csúcsa nem vöröses. Karcsúbb, szárnyfedői hosszabbak. Fejének és előtorának pontozása középen finomabb és szórtabb. Szárnyfedőin a sorpontok ritkábban következnek egymás után, a pontok közeiben még egy hasonló erősségű pont többnyire elférne; közterei laposabbak, hátul egészen laposak és sűrűbben recézettek. Az előtor hátának két oldalán a rovátka éles és keskeny. Az 1. csápíz vége és a 2—5. íz sárgásvörös, lábszárai és lábfejízei világosak, combjai barnák. 1,8—2,6 mm.

Előfordul Közép-Európa északi és nyugati felében Angliától a Balkán-félszigetig, északon Dél-Skandináviáig, délen Franciaországig, Szicíliáig és Krétáig. Magyarországon elterjedt, de ritka, elsősorban a hegy- és dombvidék lakója. Tápnövénye a Rumex acetosa (= concoloripennis Roubal)
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Mantura obtusata

Források:

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás