Leírás

Testének alapszíne sárgásbarna. Fejének oldala, a tor alsó felületének nagy része, a potroh hasoldalának márványozottsága, a potroh hátoldalának három párhuzamos sávja, a connexivum fotjai, a fej háti részének és előhátának oldalsávjai sötétbarnák (14. ábra). A potroh hátlemezein 2-2 feltűnő, feketésbarna folt van. Fejének és előhátának közepén szembetűnő világos sáv húzódik. A nőstények potrohvége egyenes, a hímeké felperdülő. Csápízein és lábain sötétbarna gyűrűk vannak. Testének felülete enyhén rücskös. 13 -14 mm.


Dél-Európában, Algériában, Kisázsiában, a Szovjetunió európai felének déli részében és Magyarországon fordul elő. Hazánkban ritka, Budafokról, Pécsről, Szentmártonból és Tahiból ismerjük. Januárban és áprilistól júniusig gyűjtötték.


linearis COSTA akt.: caspicus - szerk.
Benedek Pál: Fauna Hungariae 94. füzet Poloskák VII. - Heteroptera VII.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó