Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!
Az április havi működéshez szükséges összeg 0%-a gyűlt össze. Részletek

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Az előtor hátának oldalpásztáját befelé nem határolja bemélyedés, csak sűrűbben és erőteljesebben, de nem ráncolva pontozott, maga az oldalpászta is szórtan pontozott. A korong pontozása szórt és elmosódott, szárnyfedői közvetlen a varrat mellett majdnem ugyanolyan finoman pontozottak, mint az előtor háta, szélei felé fokozatosan erősebben, de a pontozás sehol sem ráncos. Színe feketéskék vagy feketésibolya. 7—8,5 mm.

Előfordul a Pireneusoktól az Alpokon át a Szudétákban és a Kárpátokban, valamint a Balkán-félsziget magasabb hegyeiben. Magyarországon eddig csak a Kőszegi-hegyekből került elő, de valószínű, hogy a nyugat-magyarországi határszél hegyeinek más pontjairól és az észak-, északkeleti hegységeink magasabb régióiból is előkerül. Cirsium-on él (= alcyonea Suffr.)

Változatai:

1. Feketészöld vagy ibolyás bronzszínű. — Gyakori
ab. praefica Weise

2. Teste homályos bronzszínű. — Ritka (Ung-völgy, Trencsén)
[ab. cuprea Csiki]

3. Teste részben tűzvörös vagy aranysárga, az előtor hátának a közepe, továbbá a szárnyfedők korongjának a közepe is zöld. — Gyakori
ab. candens Weise

4. Kékes vagy fémeszöld. — Gyakori
ab. serena Weise

5. Az előtor háta ibolyás bronzszínű, a szárnyfedők bronzos színűek vagy aranyoszöldek, varratszegélyük és középső sávjuk ibolyás rézszínű. — Előfordul Erdélyben (Keresztény-havas)
[ab. orientalis Weise]
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Oreina virgulata

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás