Figyelmetekbe ajánlom a következő blogot: 8 lábú haverock

Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 8)

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Agabus uliginosus (LINNAEUS, 1761) – Réti gyászcsíkbogár

A test hossza 6,4–7,6 mm, alakja szélesen ovális, hátoldala erősen domború, körvonala folytonos. A fej fekete, a szemek közötti terület és az alapon lévő két folt vörösesbarna. A csáp és a tapogatók vöröses-sárgásbarnák, a 11. csápíz csúcsi fele barna. Az előhát széles, oldalszegélyei megemeltek, színe fekete, oldalai szélesen vöröses-sárgásbarnák. A hátoldal csillogó, enyhén fémes árnyalatú, egyes nőstényeken az apró sejtekből álló, mélyen bevésett recézet miatt mattnak tűnik. A recézet rendesen finoman bevésett sejtekből áll. A sejtek változó méretűek és alakúak, a metszéspontokban gyakran apró, beszúrt pontocskák vannak. A szárnyfedő barna vagy fekete, alapja és oldalai világosabbak, sorpontjai feltűnők. A hasoldal fekete, a mellfedőperem és a mellfedő vöröses-sárgásbarna, a hátsó csípő középső része és a potroh haslemezeinek hátulsó szegélye vörösesbarna. A lábak vörösesbarnák. Az előtori melltőlemez keskenyen hegyes, erősen domború, oldalai határozottan szegélyezettek. Az utómell oldalszárnyai szélesek (CS/U=2,1–2,5). A hímek mellső és középső lábának első három lábfejíze erősen kiszélesedett. A mellső láb elülső karma középen erősen kiszélesedett. A pénisz alapi része megnagyobbodott, csúcsa oldalirányban lapított, a paramerek alapja csíkolt, csúcsán sűrű sertefésű van.

A hasonló fajoktól sötétbarna szárnyfedője, szélesen ovális testalakja és előhátának széles oldalszegélye különbözteti meg.

Szélesen elterjedt palearktikus faj. Hazánkban az Alföldön gyakori. Leggyakrabban időszakos vizekben, füves területeken, mocsarakban él, de kedveli az erdei kisvizeket is, petéit az aljzatra szórja (GALEWSKI 1974c). Esetenként egy-egy példány nagyobb, állandó tavakból is előkerül.
CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Források

Magyar név:

réti gyászcsíkbogár

Forrás:

- CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Tudományos név:

Agabus uliginosus

Források:

- Anders N. Nilsson (Internet version 2017-01-01): Catalogue of Palearctic Dytiscidae (Coleoptera)

- CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Társalgás