Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Fénylő fekete vagy szurokbarna, felülete finoman szőrös. A fej és az előtor háta durván pontozott, az utóbbi fénylő, sima középvonallal, és gyakran még korongján is 1-1 fénylő mezőcskével. A szárnyfedők pontozása finomabb és szórtabb, szőrözete ferdén felálló, sörteszerű, köztereik fényesek. A mellvég sűrűn, finoman, ráncosan pontozott (). 13-18 mm.

Előfordul az Alpokban, a Kárpátokban és a Kaukázusban. Faunaterületünkön sokfelé előfordul, de ritka. Magyarországon eddig csak a Budai-hegyekben, a Pilisben (Dobogókő), a Kőszegi- és Sopron környéki hegyekben találták. Lárvája () árnyékos, nedves völgyekben, hegyoldalakon növő lombosfákban, főleg égerben, mogyoróban, bükkben, gyertyánban, nyírben és fűzben, valamint lucfenyőben és jegenyefenyőben él. Fejlődése 3 évig tart. A bogár nappal elrejtőzik kövek, fadarabok, fakéreg alá, és csak alkonyatkor, éjjel rajzik (VI-VII)

piceus LAICH.
Dr. Kaszab Zoltán (1971): Fauna Hungariae 106. füzet Cincérek - Cerambycidae

Források

Tudományos név:

Saphanus piceus

Források:

- cerambycidae.eu

- M.L. Danilevsky: Catalogue of Palaearctic Cerambycoidea (2019, July)

Társalgás