Megjelent Csősz Sándor A földi idegenek - a hangyák világa című könyve. Megvásárolható a Líra oldalán.
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Hygrotus confluens (FABRICIUS, 1787) – Sárga aprócsíkbogár

A test hossza 3,4–3,7 mm, alakja szélesen ovális. A hátoldal mindkét nem esetében csillogó. A fej vörösesbarna, alapja középen füstös, ez a folt összeolvadt a szemek közötti szurokfekete foltokkal. A fej pontozása finom részben hálózatosan recézett. A csáp sárga, a csúcsíz sötétebb. Az előhát vörösesbarna vagy sárgásbarna, alapján középen egy vékony fekete szalag található. Az előhát pontozása egyszeres, finom. A szárnyfedő sárgásbarna, a varrat keskenyen sötét, ehhez 4–4 hosszanti, gyakran egymással összeolvadt fekete csík társul. A szárnyfedő pontozása igen finom, belső felén elszórva néhány igen nagy pont található. A hasoldal fekete, a lábak vörösesbarnák. A hasoldal csillogó, pontozása erős. A hímek mellső és középső lábfejízei gyengén kiszélesedtek. A mellső karmok egyszerűek, nem módosultak.

Déli palearktikus elterjedésű faj. Magyarországon az Alföldön és a dombvidékeken nem ritka. Észak-Európában elsősorban nyílt területek növényzetben szegény vizeit kedveli, nálunk sekély mocsarakban, kisebb időszakos vizekben él.
CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Források

Magyar név:

sárga aprócsíkbogár

Forrás:

- CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Tudományos név:

Hygrotus confluens

Források:

- Anders N. Nilsson (Internet version 2017-01-01): Catalogue of Palearctic Dytiscidae (Coleoptera)

- CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Társalgás