Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 7)

Találatok

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2020-05-16 Tóth Norbert
Cilu005
Tóth Norbert 1 6 arrow_drop_down
2019-02-18 HungarianAgate HungarianAgate 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Agabus nebulosus (FORSTER, 1771) – Sárgás gyászcsíkbogár

A test hossza 8,2–8,6 mm, alakja ovális vagy hosszúkás ovális, körvonala folytonos. A fej fekete, a fejpajzs és az alapon lévő két folt vöröses-sárgásbarna. A csáp sárgásbarna, a 11. íz csúcsa szurokbarna. A tapogatók utolsó ízének csúcsi fele barna. Az előhát széles, a hátsó szögek majdnem derékszögűek, színe sárgásbarna, korongján 2 többé-kevésbé háromszögletű barna folt van. A hátoldal recézete finom, apró, változó méretű sejtekből áll. A sejtek közepén gyakran beszúrt pontocskák vannak. A nőstényeken a recézet mélyebben bevésett. A szárnyfedő sárgásbarna, rajta változó méretű és alakú, többé-kevésbé határozott szurokbarna foltok vannak, sorpontjai feltűnők. A hasoldal fekete, a mellfedőperem és a szárnyfedő mellfedője sárgásbarna, a hátsó csípőnyúlvány, valamint a potroh haslemezeinek oldalai és hátulsó szegélye vöröses-sárgásbarna. A legtöbb nőstényen az utolsó haslemez egésze sárgásbarna. A lábak vöröses-sárgásbarnák. Az előtori melltőlemez keskenyen hegyes, tetőszerűen kiemelkedik, oldalai keskenyen, de határozottan szegélyezettek. Az utómell oldalszárnyai nagyon szélesek (CS/U=2,1–2,3). A hímek mellső és középső lábának első három lábfejíze erősen kiszélesedett, a mellső láb 5. lábfejízén lévő serték hosszúk, a mellső láb elülső karma megnyúlt (kicsivel hosszabb, mint a hátulsó karom), alapján egy fogacska van. A középső láb hátulsó karma az elülső karomnál kicsivel rövidebb. A pénisz hosszú és szimmetrikus, csúcsa keskenyen kihúzott.

Az A. conspersus-tól az előhát korongján lévő élesen határolt sötét foltok és nem füstös tövű lábai alapján könnyen elválasztható.

Mediterrán elterjedésű faj, de északon Nagy-Britanniáig, Skandináviáig felhatol. Keleten Iránig és Kirgíziáig ismerjük. Magyarországon nem gyakori. Kedveli a növényzet nélküli vizeket, petéit egyszerűen az aljzatra szórja (GALEWSKI 1974c). Az imágók jól repülnek.
CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Források

Magyar név:

sárgás gyászcsíkbogár

Forrás:

- CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Tudományos név:

Agabus nebulosus

Források:

- Anders N. Nilsson (Internet version 2017-01-01): Catalogue of Palearctic Dytiscidae (Coleoptera)

- CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Társalgás