Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A szárnyfedők tövében igen durva szemcsesor húzódik, amely a vállkaréj közepétől a pajzsocskáig tart; a tőszegély a vállkaréj mellett mélyen öblös, a szemcsék ott a legnagyobbak és egymástól távolabb helyezkednek el (). Teste lapos, rövid tojásdad, széles. Az előtor hátának hátulsó szögletei lekerekítettek, a tőszegély előtt a legszélesebb. Szárnyfedői rendezetlenül pontozottak, a pontsorokat csak oldalt és hátul lehet felismerni. Teste felül zöld, a szárnyfedők tövében a pajzsocska mellett és a vállbütyök belső oldalán vörös folt van. Alul fekete, de a potroh szegélye sárga. Lábai sárgák, a csípők részben feketék, csápjai sárgák, a végük felé sötétedők. 5,5—7 mm; 3,5—4,7 mm széles.

Előfordul csaknem egész Európában, Svédország déli részétől Lengyelországon, Németországon át Spanyolországig és Olaszországig, valamint Algériában. Magyarországon nagyon ritka. Eddig csak Budapestről, Érdligetről, Fenyőfőről és a Velencei-hegyekből (Nadap) ismerjük. Tápnövénye a Filago arvensis (IV-VII.)
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

szemcsés pajzsbogár

Forrás:

- Otto Merkl, Szénási Valentin (2018): A Turjánvidék Natura 2000 terület déli részének bogárfaunája (Coleoptera). (The beetle (Coleoptera) fauna of the southern part of the Turjánvidék Natura 2000 site.)

Tudományos név:

Cassida seladonia

Források:

- Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

- Otto Merkl, Szénási Valentin (2018): A Turjánvidék Natura 2000 terület déli részének bogárfaunája (Coleoptera). (The beetle (Coleoptera) fauna of the southern part of the Turjánvidék Natura 2000 site.)

Társalgás