Elindult a szavazás az Év rovara címért! Szavazz te is a Magyar Rovartani Társaság oldalán!
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2015-05-08 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Testét csak lesimuló szőrözet fedi, sem az előtor hátán, sem a szárnyfedők tövén nincs hosszú és felálló szőrözet. A fej és az előtor háta durván ráncolva szemecskézett, a szárnyfedők töve kissé durvábban, majd finoman szemecskézett, egész felületét nemezszerűen sűrű szőrözet fedi, amely az egész alapskulptúrát eltakarja. A homlok hátoldalán elöl, a csápgödrök mögött, az előtor elülső és hátulsó szegélyén kétoldalt, a melltő és mellközép, valamint a mellvég oldalán 1-1 folt és a potrohlemezek vége sárgán szőrös. A szárnyfedők alapszíne fekete, de a pajzsocska mellett 1-1 elmosódott szélű folt, valamint a sárga szőrözettel fedett foltok, a harántsávok helye az alapszínben is barnássárga. A szárnyfedők rajzolata: a pajzsocska mögött a varrat mellett kiinduló sáv a közepe előtt harántirányban kanyarodik, és a szegély mellett előrefelé fut, egy széles, hátrafelé hajlott harántsáv a közepe mögött és egy keskenyebb, előrefelé hajlott sáv a csúcs előtt, valamint egy rézsútos folt a vállbütyök mögött sárgán szőrös (). 10-19 mm.

Előfordul Közép- és Dél-Európában, valamint Délnyugat-Ukrajnában. Faunaterületünkön szórványosan elterjedt és ritka, a dombvidék és az alacsonyabb hegyvidék tölgyerdőiben honos. Lárvája főleg tölgyfák törzsében él, de kökényben és almában is megtalálható. Az imágó május-júniusban repül, és a tápnövényén tartózkodik

tropicus PANZ.

Változatai:

Változatait a szemlélteti. Faunaterületünkön, s így Magyarországon is ez ideig az 1., 3., 4., 5. és 6. sorszámú változatok fordulnak elő, de a többi előfordulása is várható:

1. ab. inbasalis PLAV. (A); 2. ah. praescutellaris PIC (B); 3. forma typica (C); 4. ab. Kelchi BACH (D); 5. ab. interruptus PIC (E); 6. ab. posticeconjunctus PLAV. (F); 7. ab. posticedivisus PLAV. (G); 8. ab. posticeabruptus PLAV. (H); 9. ab. posticereductus SCHMIDT (I); 10. ab. reductesignatus HEYR. (J); 11. ab. anticereductus SCHMIDT (K).
Dr. Kaszab Zoltán (1971): Fauna Hungariae 106. füzet Cincérek - Cerambycidae

Források

Magyar nevek:

tölgy-darázscincér

Forrás:

- Hegyessy Gábor: Borsod-Abaúj-Zemplén megye cincérfaunája. Coleoptera: Cerambycidae

tölgy díszcincér

Forrás:

- Dr. Medvegy Mihály (1987): A Bakony természettudományi kutatásának eredményei 19.

Tudományos név:

Clytus tropicus

Források:

- Hegyessy Gábor: Borsod-Abaúj-Zemplén megye cincérfaunája. Coleoptera: Cerambycidae

- cerambycidae.eu

- Dr. Medvegy Mihály (1987): A Bakony természettudományi kutatásának eredményei 19.

- M.L. Danilevsky: Catalogue of Palaearctic Cerambycoidea (2019, July)

Társalgás