Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2015-05-08 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Testét csak lesimuló szőrözet fedi, sem az előtor hátán, sem a szárnyfedők tövén nincs hosszú és felálló szőrözet. A fej és az előtor háta durván ráncolva szemecskézett, a szárnyfedők töve kissé durvábban, majd finoman szemecskézett, egész felületét nemezszerűen sűrű szőrözet fedi, amely az egész alapskulptúrát eltakarja. A homlok hátoldalán elöl, a csápgödrök mögött, az előtor elülső és hátulsó szegélyén kétoldalt, a melltő és mellközép, valamint a mellvég oldalán 1-1 folt és a potrohlemezek vége sárgán szőrös. A szárnyfedők alapszíne fekete, de a pajzsocska mellett 1-1 elmosódott szélű folt, valamint a sárga szőrözettel fedett foltok, a harántsávok helye az alapszínben is barnássárga. A szárnyfedők rajzolata: a pajzsocska mögött a varrat mellett kiinduló sáv a közepe előtt harántirányban kanyarodik, és a szegély mellett előrefelé fut, egy széles, hátrafelé hajlott harántsáv a közepe mögött és egy keskenyebb, előrefelé hajlott sáv a csúcs előtt, valamint egy rézsútos folt a vállbütyök mögött sárgán szőrös (). 10-19 mm.

Előfordul Közép- és Dél-Európában, valamint Délnyugat-Ukrajnában. Faunaterületünkön szórványosan elterjedt és ritka, a dombvidék és az alacsonyabb hegyvidék tölgyerdőiben honos. Lárvája főleg tölgyfák törzsében él, de kökényben és almában is megtalálható. Az imágó május-júniusban repül, és a tápnövényén tartózkodik

tropicus PANZ.

Változatai:

Változatait a szemlélteti. Faunaterületünkön, s így Magyarországon is ez ideig az 1., 3., 4., 5. és 6. sorszámú változatok fordulnak elő, de a többi előfordulása is várható:

1. ab. inbasalis PLAV. (A); 2. ah. praescutellaris PIC (B); 3. forma typica (C); 4. ab. Kelchi BACH (D); 5. ab. interruptus PIC (E); 6. ab. posticeconjunctus PLAV. (F); 7. ab. posticedivisus PLAV. (G); 8. ab. posticeabruptus PLAV. (H); 9. ab. posticereductus SCHMIDT (I); 10. ab. reductesignatus HEYR. (J); 11. ab. anticereductus SCHMIDT (K).
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1971): Fauna Hungariae 106. füzet Cincérek - Cerambycidae

Források

Magyar nevek:

tölgy-darázscincér

Forrás:

- Hegyessy Gábor: Borsod-Abaúj-Zemplén megye cincérfaunája. Coleoptera: Cerambycidae

tölgy díszcincér

Forrás:

- Dr. Medvegy Mihály (1987): A Bakony természettudományi kutatásának eredményei 19.

Tudományos név:

Clytus tropicus

Források:

- Hegyessy Gábor: Borsod-Abaúj-Zemplén megye cincérfaunája. Coleoptera: Cerambycidae

- cerambycidae.eu

- Dr. Medvegy Mihály (1987): A Bakony természettudományi kutatásának eredményei 19.

- M.L. Danilevsky: Catalogue of Palaearctic Cerambycoidea 2019.04.09

Társalgás