Óvjuk az óriás-tőrösdarazsakat! Védett, hasznos és békés állatok.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Szárnyfedői szélesek, erősen boltozottak, igen finoman és elmosódottan pontozottak, fényesek és simák. Nagyobb termetű, általában a 2 mm-t meghaladja. A törzsalak szárnyatlan, válla kerekített és vállbütykei laposak. Az előtor háta oldalt kerekített, igen erősen domború és fényes. Feje, hasoldala és hátulsó combjai fekete színűek. A elülső lábfejének 1. íze olyan széles, mint a lábszár. Utolsó haslemezén középen egy kis dudor van, a vége lapos és a csücskében gödörszerűen bemélyedt. A hímvessző széles, párhuzamos szélű, a vége lekerekítve elszűkül, és kis hegyben végződik (). 1,8—2,2 mm.

Előfordul a palearktikus régió északi felében Angliától Japánig. Magyarországon a hegy- és dombvidéken elterjedt és nem ritka, a szárnyatlan törzsalak azonban ritkább, mint a szárnyas formák. Tápnövényei a Tussilago farfara és különböző Senecio-fajok (= thoracicus All.)

Változatai:

1. Olyan, mint a törzsalak, de szárnyas, válla szélesebb és vállbütykei kiállók. — Gyakori
ab. testis Kolbe

2. Az előtor háta fekete, a szárnyfedők varratsávja szélesebb. — Gyakoribb, mint a törzsalak
ab. paludosus Weise

3. A szárnyfedők oldalszegélye és csúcsszegélye is fekete, varratszegélye széles, előtora ugyancsak fekete. — Ritka, faunaterületünkön eddig csak Erdélyből (Balánbányai hegység: Egyeskő) és a Bánságból (Szörényi-havasok) került elő
[ab. limbalis Kolbe]
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

aggófűbolha

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Longitarsus suturellus

Források:

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás