Óvjuk az óriás-tőrösdarazsakat! Védett, hasznos és békés állatok.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Fejpajzsa sima. Az előtor háta közvetlenül a közepe mögött a legszélesebb, hátrafelé erősebben keskenyedik, felülete elmosódottan pontocskázott. A szárnyfedők oldalpereme lapos, elmosódottan pontozott. Teste megnyúltabb tojásdad. Színe sárgásbarna, szárnyfedőin olykor határozatlan alakú barnás foltok vannak, homloka és fejpajzsa, a csápok töve, lábai a tomporokkal együtt és a potroh szegélye sárga, hasoldala egyébként fekete. 4—6 mm; 3—4 mm széles.

Előfordul Közép- és Kelet-Európában. Magyarországon főleg a hegy- és dombvidéken elterjedt és gyakori, a síkságon elsősorban a mocsaras területeken, lápokban, nagyobb vizek környékén található. Tápnövényei a Stellaria holostea és graminea, valamint a Melandryum album (IX—VI., VI—VII.)
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Cassida flaveola

Források:

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás