Figyelmetekbe ajánlom a következő blogot: 8 lábú haverock

Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találatok

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2019-04-23 HungarianAgate HungarianAgate 1 1 arrow_drop_down
2007-07-15 Botka Tibor Botka Tibor 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Teste felül zsírosan fénylő téglavörös, a szárnyfedők fekete foltosak, az apró foltok 3 sorban szabálytalanul helyezkednek el. Alul fekete, de a szárnyfedők lehajló oldalszegélye, valamint a melltő oldallemezei vörösek. A csáp 2—5. íze sárgás. Az előtor háta finoman pontozott, lapos, elöl félkör alakban lekerekített, hátulsó szögletei éles derékszögűek. Szárnyfedői szabályos sorokban pontozottak, közterei majdnem laposak, tőszegélyét fekete szemcsesor díszíti. 6—8,5 mm; 3,8—5,2 mm széles.

Előfordul csaknem az egész palearktikus tájban Franciaországtól Szibériáig. Magyarországon főleg a dombvidéken elterjedt; főleg vizenyős réteken fordul elő. Tápnövényei a Pulicaria dysenterica, Inula salicina és britannica, valamint Mentha-félék és a Verbascum thapsus (XI—VII.)

Változatai:

1. Színe nem téglavörös, hanem halványzöld, illetve sárgásbarna. — Gyakori
ab. maculata L.

2. A szárnyfedők fekete foltjai majdnem eltűntek, csak a varraton, valamint a vállbütyök mögött marad kis fekete folt. — Nem gyakori
ab. immaculata Desbr.
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

foltos pajzsbogár

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Cassida murraea

Források:

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás