Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 34)

Találatok

1. oldal (1 - 9 / 9)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2020-11-23 Káldi József Káldi József 1 1 arrow_drop_down
2020-05-20 Kárpáti Marcell
k.marci
Alex Menrich, Kárpáti Marcell 1 2 arrow_drop_down
2020-03-30 Tóth Norbert
Cilu005
Tóth Norbert 1 3 arrow_drop_down
2019-04-14 Balogh Dániel Rudyn 1 4 arrow_drop_down
2019-04-14 Balogh Dániel Rudyn 1 9 arrow_drop_down
2018-10-09 Karl Csaba Karl Csaba 1 6 arrow_drop_down
2016-08-06 Mészáros Ádám
gammarusfossarum
Mészáros Ádám 1 3 arrow_drop_down
2015-09-30 Mészáros Ádám
gammarusfossarum
Mészáros Ádám 1 3 arrow_drop_down
2015-04-03 Mészáros Ádám
gammarusfossarum
Mészáros Ádám 6 3 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Agabus bipustulatus (LINNAEUS, 1767) – Gyakori gyászcsíkbogár

A test hossza 9,5–11,6 mm, alakja hosszúkás ovális, hátoldala alig domború, körvonala folytonos, vagy az előhát alapjánál erősen összeszűkül. A hát- és hasoldal fekete, a fej alapján lévő két folt és a potroh haslemezeinek hátulsó szegélye vörösesbarna. A csáp vöröses-sárgásbarna, a 11. íz csúcsa fekete. A tapogatók csúcsa füstös. Az előhát szélessége változó, általában a hímek előháta szélesebb. A nagyobb magasságokban élő egyedeken az előhát az alapján erősen összeszűkül, keskenyebb, mint a szárnyfedő a vállaknál. Az előhát oldalai keskenyen szegélyezettek. A hátoldal durva recézete erősen megnyúlt sejtekből áll, ez különösen a szárnyfedőn kifejezett. A hímek hátoldala csillogó, nagyon finom, apró recézet csak a szárnyfedőn található. A nőstényeken hátoldala a finom, de mélyen bevésett apró recézet miatt – a fej elülső harmadának kivételével – matt. A szárnyfedő gyakran vöröses árnyalatú. Az előtori melltőlemez keskenyen kihegyezett, tetőszerűen kiemelkedik, oldalai nagyon keskenyen szegélyezettek. Az utómell oldalszárnyai közepesen szélesek (CS/U=2,7–3,2). A lábak feketék, a mellső és középső lábszárak és lábfejek, valamint a combok csúcsa vörösesbarna. A hátsó comb alsó oldala csíkos. A hímek mellső és középső lábának első három lábfejíze erősen kiszélesedett. A mellső láb elülső karma alapján egy fogat visel, rövidebb, mint a megnyúlt és alapi kétharmadában kiszélesedett hátulsó karom. A középső láb elülső karma szintén megnyúlt és erősen kiszélesedett (oldalnézet). A pénisz hosszú és keskeny.

Szárnyfedőjének jellegzetes recézete alapján egyértelműen felismerhető.

Szélesen elterjedt palearktikus faj. Ismerjük Észak-Afrikából, Európa teljes területéről, Grönlandról, Kis-Ázsiából. Elterjedési területe keleten Délnyugat-Szibériáig és Kínáig terjed. Taxonómiai keretei és rokon formái kevéssé ismertek, elterjedése revízióra szorul (NILSSON ÉS HOLMEN 1995). Meglehetősen igénytelen faj, szinte minden víztértípusból ismert, a magashegységek köves alzatú tavaitól, a boreális régió kis áramló vizeitől a forrásokon át szinte mindenhol megtalálható. Általában a kevés növényzetű vizeket részesíti előnyben. Magyarországon állandó állóvizekben gyakori, időszakos vizekben sem ritka, alkalmanként homokos, iszapos aljzatú áramló vizekből is előkerül (ÁDÁM 1993). Kitűnően repül.
Forrás: CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Források

Magyar név:

gyakori gyászcsíkbogár

Forrás:

- CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Tudományos név:

Agabus bipustulatus

Források:

- Anders N. Nilsson (Internet version 2017-01-01): Catalogue of Palearctic Dytiscidae (Coleoptera)

- CSABAI Zoltán (2000): Vízibogarak kishatározója I. (Coleoptera: Haliplidae, Hygrobiidae, Dytiscidae, Noteridae, Gyrinidae). — Vízi Természet- és Környezetvédelem sor., 15. köt., Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest, 277 pp.

Társalgás