Óvjuk az óriás-tőrösdarazsakat! Védett, hasznos és békés állatok.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A homlokbarázdák a szemek belső szegélyétől kezdve tisztán kifejlődtek, középen éles tompaszögben érintkeznek, a homlokdudorok is jól fejlettek, a fejtető durván recézett, de nem pontozott (). Az előtor háta szórtan és durván pontozott, a szárnyfedők pontsorai erősek, a csúcsot elérik, közterei kissé domborúak és pontocskázottak. Teste megnyúlt, erősen domború, fényes, zöldesfekete vagy gyengén bronzfényű, olykor zöld, a szárnyfedők utolsó harmada vagy olykor a fele is barnásvörös. Hátulsó combja szurokbarna, elülső és középső combjának a töve többnyire sötét. 1,8— 2,6 mm.

Előfordul csaknem az egész palearktikus tájban Európa középső felétől Japánig. Magyarországon elterjedt és közönséges. Tápnövénye a komló és a kender, ezeken olykor kártevőként is fellép. Előfordul csalánon is. Kártétele a kenderen abban mutatkozik, hogy az áttelelt bogarak tavasszal a frissen kelt növényeket rágják meg, úgyhogy azok el is pusztulhatnak. A talajba lerakott petékből kikelő lárvák a kender oldalgyökereit rágják. Az új nemzedék július elejétől augusztusig bújik elő a talajból, és a bogarak a kendertövek csúcsán rágnak. Ez a kártétel már nem jelent nagy veszélyt a növényre — Kenderbolha

Változatai:

1. Felülete kék. — A törzsalak közt ritka (Budapest, Törökbálint, Rákos, Gödöllő)
ab. caerulea Král.

2. A szárnyfedők végig fémes színűek, vörösbarna foltjuk hiányzik. — Előfordul a törzsalak közt, de ritka (Magyaróvár, Kapuvár, Nagyvisnyó, Kalocsa, Simontornya)
ab. picicornis Steph.
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

kenderbolha

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Psylliodes attenuata

Források:

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás