Figyelmetekbe ajánlom a következő blogot: 8 lábú haverock

Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2016-10-29 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 1 2 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

A szárnyfedők oldalszegélye csak a hátulsó csípők magasságáig éles, azután teljesen elmosódik, és a szélső közterecske, valamint a mellfedők között nincs éles szegély. A szárnyfedőkön gyenge válldudor van (2. alnem: Neophaedon Jacobs.). — Teste fénylő sötét bronzbarna, ritkán sötét bronzoszöld, csápjai és lábszárai, valamint lábfejízei szurok- vagy vörösbarna színűek. Az előtor háta finoman, szórtan és egyenletesen pontozott, a pontok köze recézett, ami miatt zsírfényű. Szárnyfedői fényesek, határozott, de finom pontsorokkal, közterecskéi nagyon finoman pontocskázottak, a szegély mentén azonban a pontozás szórt és durva (). 3—4 mm.

Előfordul Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Kisázsiától keletre egészen Turkesztánig. Magyarországon mind a síkságon, mind a dombvidéken vizenyős réteken országszerte elterjedt és Ranunculus-féléken gyakori

Változata:

1. Felülete sötétkék. — A törzsalakkal együtt fordul elő, de nem gyakori
ab. coerulescens Weise
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Neophaedon pyritosus

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás